Help! Waar halen we vrijwilligers vandaan?

< Terug naar kennisbank

Waar halen we vrijwilligers vandaan???

Een terugkerend onderwerp in mijn gesprekken is: ‘Wij hebben een tekort aan vrijwilligers en weten echt niet hoe we dat moeten oplossen’.

Mijn buurvrouw Rita bracht me op een idee. Ze vertelde dat haar tante van 85 langzaam maar zeker wegkwijnde, na het overlijden van haar man. Nergens meer zin in, ze kwam de deur bijna niet meer uit en ze zag er steeds onverzorgder uit.

Rita is vrijwilliger bij het verpleeghuis bij ons in het dorp en het ging haar erg aan het hart om haar tante Jannie zo lusteloos te zien. Ze nam haar een paar keer mee naar het verpleeghuis en haar tante bleek bereid mee te helpen met het koffie schenken. En na een paar weken zag Rita een verandering. In het begin moest ze nog erg haar best doen om tante Jannie mee te krijgen, maar de laatste tijd staat ze Rita op te wachten. Tante Jannie begint er steeds meer plezier in te krijgen om mee te gaan. Bewoners van het verpleeghuis reageren blij als ze haar zien en dat geeft haar veel voldoening.

Ze kwam daar mevrouw Zandstra, die vroeger met haar in het kerkkoor zat. Zij is inmiddels ook weduwe en heeft een CVA gehad. Ze kan steeds minder, maar ze is net als vroeger nog gek op puzzelen, net als tante Jannie. Ze hebben elkaar weer gevonden en tante Jannie gaat nu twee keer per week naar mevrouw Zandstra en ze genieten van elkaars gezelschap.

Rita vertelde me dat haar tante Jannie zich weer gezien en gerespecteerd voelt en mevrouw Zandstra kijkt steeds uit naar het bezoek van haar vroegere medekoorlid.

Waar je vrijwilligers vandaan haalt? Heel dichtbij! Ik durf de stelling aan dat zo goed als elke medewerker wel iemand in het eigen netwerk kent die in aanmerking komt. Vraag die persoon, nodig die uit een keer langs te komen. Het mooie van het voorbeeld van Rita vind ik, dat niet alleen het verpleeghuis blij is met de komst van tante Jannie, maar dat tante Jannie zelf er enorm van is opgeknapt. Ze voelt zich weer betekenisvol en geniet van het leven.

Marijke de Blaauw

Adviseur/ trainer van Cerein

© 2021 Cerein