Beweegstimulatie

< Terug naar kennisbank

Beweegstimulatie

Mevrouw Jansen gaat douchen. Ze staart voor zich uit en reageert niet op haar omgeving. Dat is wat de dementie met haar doet. Liggend op de brancard wordt ze gedoucht, het water stroomt langs haar lichaam. Ze krijgt een washand. Plots beweegt ze haar hand naar haar gezicht en begint deze te wassen. Een prachtig moment van helderheid en beweging bij deze verder onbereikbare vrouw.

Zo maar een greep uit een recent traject Bewegingsstimulatie. Ik werd gevraagd met verschillende afdelingen mee te lopen en feedback aan de medewerkers te geven: “Hoe kan, binnen en buiten de ADL momenten, de bewoner tot zo veel mogelijk beweging gestimuleerd worden?”

De medewerkers werden zich bewuster van de mogelijkheden en kansen die er op dit gebied liggen. Zo kregen sommige bewoners geen washand, omdat deze bewoners niet in staat leken zichzelf te wassen. Hoe anders bleek het te zijn! Kleine veranderingen in de omgeving en veranderingen in de manier van aanbieden, zorgde ervoor dat de bewoners zo veel mogelijk werden gestimleerd tot het zelfstandig handelen. Daarnaast bleken er diverse mogelijkheden voor kleine activiteiten tussendoor te zijn, waardoor de bewoners gestimuleerd bleven en de medewerker geen tijd verloor.

De zorg anders indelen, bewust handelen en elkaar stimuleren en inspireren, stonden centraal. Medewerkers deelden succeservaringen en kregen energie voor en zin in het uitproberen van nieuwe activiteiten en handelingen. En ik? Ik straalde met hen mee.

Krista Janzen – Trainer Cerein

© 2020 Cerein