Contact: 085 401 22 24

“Vrouwen nemen altijd het gesprek over”: Een cursist vertelt.

“Vrouwen nemen altijd het gesprek over”: Een cursist vertelt.
9 december 2016 Willem
In Dagbesteding, Waardigheid en trots
logo-tellus

Ingrid vertelt over haar ervaring in de trainging Dagbestedingscoach

Mannenmiddag

De mannenmiddag is ontstaan nadat ik tijdens een intake gesprek voor een individueel activiteitenplan van diverse mannelijke  cliënten  te horen kreeg dat ze behoefte hadden aan gesprekken met mannen zonder dat er een vrouw bij was, want zeiden ze: “vrouwen nemen altijd het gesprek over!”.

Ik ben op zoek gegaan naar een mannelijke vrijwilliger als gespreksleider (en gevonden!). Diverse hapjes en drankjes werden geregeld, waarna we van start konden!

Op 11 oktober jl. was de 1e mannenmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Na een inleidend praatje van mij met een kop koffie (wat verwachten jullie, wat willen jullie, etc.) ben ik weggegaan. Na 1,5 uur heb ik gekeken hoe het ging en gevraagd wat ze wilden drinken. Ik kwam terug met de drankjes en bitterballen en de gesprekken waren nog steeds gaande! Allerlei onderwerpen kwamen aan bod, van de Marine tot de Hoogovens en zelfs de Amerikaanse verkiezingen!

Om 16.00 uur ben ik weer gaan kijken en heb ik gevraagd hoe ze het gehad hadden en of dit voor herhaling vatbaar was 2x per maand. Het enthousiasme  was zo groot, dat er nu elke week een mannenmiddag is! Op dit moment bestaat de groep uit 6 cliënten en de vrijwilliger. Excursies in de buurt en een autoritje behoren ook nog tot de mogelijkheden.

 

Cursus Dagbestedingscoach

Tijdens de cursus heb ik geleerd wat de rol, taken en vaardigheden van een DBC zijn. Daarnaast heb ik geleerd wat een goede manier van coachen is, hoe je feedback kan ontvangen en geven, hoe je coachgesprekken voert en mijn communicatieve vaardigheden t.a.v. het coachen verbetert door de juiste open vragen te stellen.

Inmiddels werk ik sinds 1 augustus als DBC binnen onze organisatie en ik heb zoveel profijt van deze cursus! Een compliment voor de trainster! Mede dankzij haar kan ik het geleerde in praktijk brengen!!

Met de medecursisten was het contact onderling meteen goed. Er werden op de 1e cursusdag al hele persoonlijke dingen gedeeld. Heel bijzonder! We hebben nog steeds contact met elkaar d.m.v. een groepsapp en we zijn bezig met het organiseren van een reünie  begin volgend jaar!

 

Presentatie MT

Mijn titel van de presentatie was: “Hoe profileer ik me bij het MT als DBC.”

Om de cursus af te sluiten moesten we een eindpresentatie houden. Aangezien er bij aanvang van de cursus binnen onze organisatie geen vacature was voor DBC, heb ik deze bovenstaande titel gekozen, omdat ik heel graag wat met deze cursus wilde doen.

In de presentatie moest ook een metafoor zitten. Ik heb de presentatie voor het MT interactief gemaakt door ze de leerstijlentest van Kolb te laten maken en ik heb nog een andere oefening gedaan. D.m.v. een PowerPoint heb ik het MT door mijn presentatie heen geleid.

Ik heb verteld wat ik tijdens de cursus heb geleerd, wat het me heeft opgeleverd, waarom de functie van DBC zo belangrijk is, wat de verantwoordelijkheidsgebieden van een DBC zijn, waar het nu echt om gaat en de uitleg gegeven van mijn metafoor.

Mijn metafoor was: “Alles wat je aandacht geeft groeit..” met als achtergrond een zonnebloem. Ik heb de zonnebloem gekozen omdat een zonnebloem altijd zijn “koppie” naar de zon draait. Daar wordt de zonnebloem “blij” van. Als de zon niet schijnt, dan laat de zonnebloem zijn “koppie” hangen. Zo is het ook met onze cliënten: Als je ze de juiste aandacht, zorg en dagbesteding geeft, bloeien ze op en dan gaat ook hun “koppie” omhoog staan. (Dan zijn ze blij en tevreden). Doe je dit niet, dan laten ze net als de zonnebloem hun “koppie” hangen, en hebben ze het niet naar hun zin! Ik heb iedereen een sleutelhanger met een zonnebloem meegegeven, zodat als ze de sleutelhanger dan zouden zien, ze nog eens aan dit verhaal zouden terugdenken!

Hartelijke groet,

Ingrid Draper-Michels

Dagbestedingscoach, Zorggroep Tellus