Contact: 085 401 22 24

Seks in het verpleeghuis

Seks in het verpleeghuis
16 april 2019 Willem

In de meeste verpleeghuizen is seksualiteit een beladen onderwerp. Er wordt over het algemeen weinig over gesproken en als het al gebeurt dan staat het vaak als probleem op de agenda. ‘Die meneer Bakker is zo’n vies mannetje, hij probeert me constant aan te raken en op mijn kont te slaan. Ik wil hem niet meer wassen, want zo kan ik niet werken’. ‘Mevrouw Miedema en meneer Koster kruipen bij elkaar in bed. Dat kan hier toch niet?’

Dit soort ervaringen roept vaak veel emoties op bij alle partijen. Personeel voelt zich onveilig, cliënten worden boos of verdrietig en bij familie kan onenigheid ontstaan over wat nu wel of niet hoort of mag. De dochter van mevrouw Miedema schaamt zich dood en wil niet dat haar moeder contact heeft met de heer Koster en haar broer vindt juist dat zijn moeder opleeft en pleit voor meer ruimte. Tussen teamleden kan ook onrust ontstaan, omdat de normen en waarden soms ver uit elkaar liggen.

Het zou mooi zijn als seksualiteit  en intimiteit ‘normale’ gespreksonderwerpen zijn. Dat begint met het besef dat seksuele gevoelens en behoefte aan intimiteit ook voor ouderen heel belangrijk kunnen zijn. De oudere zelf begint daar meestal niet zo makkelijk over en datzelfde geldt helaas voor veel medewerkers. Hoe vaak kaart jij dit onderwerp aan bij cliënten en hoe vaak komt seksualiteit (niet probleemgericht) in je team ter sprake?

Seksualiteit en intimiteit