Contact: 085 401 22 24

Passie, plezier en zingeving

Passie, plezier en zingeving
5 december 2018 Willem
In Algemeen, Geen categorie

Welke betekenis geven mensen aan situaties in hun leven? Wat zijn naast de belangrijke levensvragen dagelijkse zaken die voor ons als mensen zo van waarde zijn? Zo maar twee vragen waarbij begrippen als passie, plezier en zingeving betekenis hebben. Als je als oudere in een situatie gekomen bent waarin je niet meer in je normale omgeving kunt functioneren dan mag je verwachten van degene die jou moet helpen dat er gezorgd wordt voor i.p.v. zorgen dat. Het is prettig als diegene werkt vanuit passie en plezier en diegene mede daardoor zorgt voor jouw dagelijkse plezier. Bij zingeving gaat het erom dat je direct aansluit bij de beleveniswereld van je cliënt. Wat is voor haar wel of niet belangrijk? Jij staat volledig in je kracht als je zelf helder hebt wat jouw passie is, waar je plezier uithaalt en wat zingeving voor plek heeft in jouw leven. Een paar voorbeelden mogen dit verduidelijken.
Een verpleegtehuis waarbij een verzorgende een training van Cerein gevolgd had met als thema ‘doorvragen’, leidde tot de volgende twee veranderingen in haar dagelijkse handelen. Bij cliënt A zette ze muziek van de Bee Gees op zodat de cliënt weer weg mijmerde in haar jeugdherinneringen. De verzorgende sloot aan bij de behoefte van de cliënt. Waar haalde zij plezier uit?
Bij een andere cliënt trad ze één keer per week als barbier op door hem te scheren. Hij voelde zich de koning te rijk. Zo maar twee voorbeelden waarin je mensen gelukkiger kunt maken in hun alledaagse bestaan door aan te sluiten bij het individu. Er is toch niets mooiers dan mensen gelukkiger maken? Dat kan als je weet van passie, plezier en zingeving. Mooie waarden om in de zorg ook in 2019 te blijven toepassen, want zo veranderen we met z’n allen de dagelijkse sleur van mensen en dragen we bij aan de kwaliteit van leven van onszelf en anderen.

Passiebloemen