Contact: 085 401 22 24

Op fietse van skik

Op fietse van skik
16 mei 2019 Willem
In Algemeen, Geen categorie

“Door wind en regen fietsen om je uiteindelijke doel te bereiken in relatie tot welzijnsgerichte ouderenzorg bij Cerein”

Het nummer van Skik draai ik regelmatig in mijn radioprogramma “Willem wordt wakker” iedere zaterdagmorgen op regioradio Loco FM.  Het is een vrolijk nummer dat Skik in het dialect zingt en waarbij ze de sfeer van het fietsen dichtbij je brengen. Ik kondig deze plaat vaak af met de quote: muziek is herinnering en muziek is emotie. De tekst is gericht op het heden. Geniet vandaag van de prachtige fietstocht nu het kan. Zelf ben ik volop in training om in oktober in Zuid Korea 120 kilometer te fietsen voor honderdduizenden vervolgde christenen en criticasters van het regeringsbeleid in Noord Korea. Zij zitten gevangen in concentratiekampen in Noord Korea.

Dit vergt een continue training. Het mooie is dat ik nu na 10 maanden training volop kracht en motivatie voel om deze fietsmissie te volbrengen. Training werpt resultaten af,  als je het onderhoudt en borgt.

Naast eigenaar van Cerein ben ik ook vrijwilliger in de ouderenzorg. In 2005 ben ik begonnen om (bijbel)verhalen te vertellen aan mensen met een verstandelijke handicap. Tegenwoordig doe ik dit vrijwilligerswerk in de ouderenzorg bij ouderen met een beginnende of volledige dementie. Elke keer als ik dit gedaan heb ben ik ontroerd. Ontroerd, omdat ik zie dat talloze vrijwilligers en medewerkers in de ouderenzorg er alles aan doen om deze mensen een mooie dag te bezorgen. Bij de vertellingen  hebben we ook muziek. En muziek is zoals ik al schreef, de emotie en de herinnering. Zodra het orgel een bekende psalm of gezang speelt, zie ik de mensen in de zaal opleven en meezingen en meedoen. Op zondag 5 mei mocht ik weer vrijwilligerswerk doen in Huize Myosotis in Kampen. Ongeveer 80 ouderen waren door talloze vrijwilligers in de zaal gebracht. Ik sprak een meneer die er samen met zijn vrouw was. Hij en zij wonen gescheiden omdat zij op de gesloten afdeling woont.

“En toen gebeurde het”:

Na mijn vertelling en het zingen van diverse gezangen en psalmen bedacht ik spontaan om het Wilhelmus te zingen. Immers het was 5 mei en al deze ouderen hebben de bevrijding bewust meegemaakt. De organist zette de melodie in en de desbetreffende mevrouw stond als eerste op. Daarna stond haar man op en samen zongen ze uit volle borst couplet 1 en 6 van het Wilhelmus mee hand in hand.

Nadat hij zijn vrouw had weg gebracht sprak ik de meneer nog bij de koffie. Hij vertelde me dat hij het persoonlijk heel erg moeilijk vond dat zijn vrouw hem niet meer herkende. Maar ook dat hij blij was dat zoveel vrijwilligers en medewerkers uit de ouderenzorg om hem heen staan. Hij zei: “Zo was vandaag weer een bijzonder mooie dag om van te genieten en morgen zien we wel weer”.

Doordat ik mijn werk als eigenaar van Cerein combineer met vrijwilligerswerk en dicht bij mezelf blijf, is mijn motivatie om mee te denken en te helpen om welzijnsgerichte zorg te verbeteren door middel van training coaching en advies nog steeds de droom die ik elke dag realiseer.

Oud stel bijgesneden

Willem Rietberg

Eigenaar Cerein & radiomaker