Contact: 085 401 22 24

Hoe houden ouderen regie over hun dagbesteding?

Hoe houden ouderen regie over hun dagbesteding?
9 augustus 2016 Willem
In Dagbesteding, Waardigheid en trots
ZNWV

Hoe houden ouderen regie over hun dagbesteding?

Binnen Zorggroep Noordwest-Veluwe zijn 11 medewerkers begonnen in de nieuwe functie van Dagbestedingscoach. Wij hebben deze nieuwe dagbestedingscoaches daarin mogen begeleiden door het verzorgen van de training Dagbestedingscoach.

Wat doet een Dagbestedingscoach?
Bepaalt een ander hoe jouw dag eruit ziet? Liever niet toch? Ook ouderen willen en houden steeds meer regie in hun eigen dagbesteding. De Dagbestedingscoach maakt geen activiteitenprogramma, maar adviseert ouderen hoe zij tot een eigen programma komen. Ouderen helpen dát te doen wat ze willen doen. Dát is de motivatie van een dagbestedingscoach.

Een deelneemster noemt een voorbeeld: ‘Een coach komt niet met oplossingen, maar helpt de cliënt om zelf mogelijkheden te vinden,’ vertelt ze. Als voorbeeld gaf ze: ‘Een dame had behoefte aan meer sociale contacten. Met haar dochter besprak ik die wens en ik adviseerde haar het te bespreken met vrienden en bekenden. Nu blijkt een jeugdvriendin, die vroeger een goede band met haar moeder had, bereid is om wekelijks een wandeling te maken of iets anders te ondernemen. We hielpen de cliënt dus om zelf tot de gewenste dagbesteding te komen.’

Nog een sprekend voorbeeld: ‘Er woont bij ons een man die altijd buiten gewerkt heeft. Nu heeft hij dementie. Regelmatig stond hij bij de deur met zijn jas aan. Dankzij de samenwerking met een externe organisatie, kan meneer nu elke week werken in de werkplaats. Onder begeleiding van zorgmedewerkers bewerkt hij nu hout. Doordat wij contacten hebben met de zorg én met andere welzijnsorganisaties kunnen we goed adviseren. Ook hier organiseren we de activiteit niet zelf, maar hebben we meneer geholpen om te doen wat hij wil doen.’

Dagbestedingscoaches helpen dus bij het in kaart brengen van wensen en mogelijkheden voor de dagbesteding. Ze zoeken zo veel mogelijk aansluiting bij het netwerk van de cliënt. De coaches helpen keuzes te maken voor de dagbesteding die iemand zelf wil. Niet door een lijst met activiteiten aan te bieden waar iemand uit kan kiezen, maar door iemand te helpen om deze zelf te organiseren. Dat is wat dagbestedingscoaches doen: zij denken in mogelijkheden en helpen zo ouderen regie te nemen over hun eigen dagbesteding.

Marloes van Peer
Adviseur Cerein

 


Meer weten over de training Dagbestedingscoach?